Перше, що варто зазначити, це те, що оливки та маслини — це не різні сорти одного виду, як помилково вважають деякі. Різниця між ними полягає лише в ступені зрілості: повністю зрілі плоди оливкового дерева мають чорне забарвлення і називаються маслинами, тоді як оливки — це незрілі плоди, які завжди зелені.
Оливки багаті на вітаміни і мінерали. У їх складі можна знайти такі важливі речовини, як:
Ці вітаміни позитивно впливають на обмінні процеси в організмі, стан шкіри, здоров’я серця, судин, мозку та печінки. Високий вміст вітамінів С та Е наділяє оливки потужними антиоксидантними властивостями. Це дозволяє уповільнити старіння організму і запобігти розвитку онкозахворювань. Бета-каротин, що входить до складу оливок, є також потужним антиоксидантом, який захищає від раку, сприяє поліпшенню зору і зміцнює кісткову тканину.
Оливки багаті і на мінеральні речовини, такі як:
Ці мінерали роблять плоди оливкового дерева корисними для серця і судин, сприяють підвищенню гемоглобіну в крові, зміцненню кісткової тканини і регуляції тонусу м'язів.
Ще одним корисним компонентом оливок є лютеїн — речовина з потужними антиоксидантними властивостями, яка допомагає запобігти старінню організму і зміцнити сітківку очей. Поліфеноли, що також містяться в оливках, перешкоджають утворенню бляшок в артеріях, запобігаючи серцево-судинним захворюванням. М’якоть оливок містить до 80% олії, яка складається з ненасичених жирних кислот (олеїнової, лінолевої, ліноленової). Ці речовини знижують рівень поганого холестерину в крові і допомагають запобігти атеросклерозу та серцевим захворюванням.
Регулярне вживання оливок може призвести до багатьох позитивних ефектів, таких як:
Оливки особливо корисні для жінок. Їх вживання може підвищити шанси на зачаття дитини, поліпшити функціонування жіночої статевої системи, а також позитивно вплинути на зовнішній вигляд — покращити стан шкіри та волосся, а також сприяти схудненню.
Людям, які страждають від анемії, артриту, подагри, остеохондрозу, хронічних запорів або ожиріння, також рекомендовано включити оливки в свій раціон. Ці плоди корисні для тих, хто живе в екологічно несприятливих умовах або працює на шкідливих виробництвах, оскільки вони ефективно виводять з організму токсини, включаючи солі важких металів.
Проте оливки мають і протипоказання. Вживання цих плодів не рекомендується при:
Оливки і маслини не варто вживати алергікам, гіпертонікам, людям із діагнозом "гіперацидний гастрит" та маленьким дітям, оскільки консервовані оливки містять високий рівень солі і можуть включати сильні алергени, такі як глюконат заліза.
Отже, якщо у вас немає протипоказань, намагайтеся включати оливки в свій раціон частіше, не лише на свята. Вони допоможуть зміцнити імунітет, зберегти молодість і красу, а також стануть чудовою профілактикою онкологічних та серцево-судинних захворювань.