У цьому випадку потрібно чітко відокремлювати:
Щоб зрозуміти, у чому саме різниця потрібно розібратися, що сьогодні відбувається на ринку овочів.
Реалії життя такі, що виробник намагається не тільки виростити овоч, але й зберегти. Якщо років 20 тому збереження часнику 75% була нормою, то зараз виробник зовсім не хоче з цим мірятися, він хоче мати 99,9%, а то й усі 100%.
Зрозуміти великих товарників можна. Овочеводу-любителю шкода своєї праці, якщо зі 100 кг часнику 25 доводиться викинути в компостну купу дуже прикро, а якщо це тонни? То збитки обчислюються величезними сумами.
Виробники пішли двома шляхами:
Перед закладкою на зберігання овочі, які мають зберегтися до весни, обробляються спеціальними речовинами інгібіторами проростання. Ми, купуючи товар, не впевнені чи було проведено обробку саме цього овочу, адже стандартизація цього параметра поки що не передбачена ГОСТом. (А між іншим абсолютно марно, оскільки ці речовини можуть бути не так безпечні для людського організму, за винятком тих, діючою речовиною яких є суперечки мікроорганізмів (біопрепарати)). У сертифікатах якості такий параметр також поки не вказується. У результаті маємо те, що маємо.
Іноді купуючи на ринку сітку цибулі дрібної фракції на вигін зеленого пера, овочівник, після посадки, дивується, що цибуля не проростає. Те саме відбувається і з часником. Якщо придбано товарну цибулю і часник, то таке можливо, і швидше за все скоро буде узаконеною нормою.
А ось для насіннєвих магазинів це не допустимо, однак і вони грішать, адже пророслий часник чи цибулю навесні покупець уже не захоче купити, а обробивши, можна збільшити час реалізації. Досвідчені фахівці вже вміють підібрати дозу так, щоб часник все ж таки проріс у ґрунті, коли препарат змиється дощами.
Купуючи часник у магазині, і розглядаючи його, іноді можна спостерігати, що донце – те місце, від якого відростають коріння, вирізане. Це зроблено для того, щоб коріння не відростало, точку зростання просто видалено.
Такий часник може дати невелику зелень за рахунок поживних речовин, накопичених у цибулині, але дати врожай він не зможе, оскільки для цього потрібна потужна коренева система, а без донця наростити її немає можливості.
Деякі виробники страхують себе двічі: і донець урізають, і інгібіторами обробляють. У цьому випадку успіх дорівнюватиме нулю.
Якщо часник дуже вже хороший, а стримати своє бажання немає сил, і питання: «Чи можна садити часник куплений у магазині?» вже навіть не варто, то треба хоч спробувати допомогти часнику прорости.
Якщо донце є, а оброблявся часник чи ні, ми не знаємо, можна ризикнути.
Добре помийте пару головок, неодноразово змінюючи воду. Це робимо для того, щоб змити можливий препарат-інгібітор. Вода має бути теплою, тому що розчинність препарату ми не знаємо, а теплі розчини працюють краще у будь-якому випадку;
Придивіться до донця часникового зубка, якщо на кореневому горбку будуть натяки на коріння – воно буде горбисте, з білими, свіжими, молодими відростками, то це означає, що часник можна розбудити і посадити в грядку. У цьому випадку можна промити та розбудити весь посадковий матеріал.
Іноді овочевод вирішує посадити той чи інший куплений у магазині овоч тоді, коли спробує його смак, і він здасться, як мінімум, цікавим. Так дуже часто відбувається з сортами картоплі – смачною, значить залишимо на розлучення.
З часником «фокус» не пройде. Як би не гарний був привезений від кудись або куплений у магазині часник, на ваших ґрунтах він може повестися зовсім іншим чином.
Іноді народ зауважує, що місцеві сорти ароматні, ніжні і справа не тільки в гострих та півгострих сортах, а головним чином у ґрунтах. Часнику, для успішного зростання потрібна сірка, і там, де грунти бідні на сірковмісні сполуки, врожайність нижча. Тоді ґрунти збагачують, але мінеральна сірка та органічні сполуки дещо по-різному поводяться у пряній культурі. Наприклад ґрунти Західної Європи дуже бідні на сірку та їхній часник дуже «отруйний». Східні ґрунти значно багатші і часник виходить ароматний, з тонкими нотками.
Обмірковуючи чи можна саджати часник куплений у магазині, скористайтеся рекомендаціями та віддайте перевагу посадковому матеріалу спеціалізованих господарств, де гарантуватимуть сортність, врожайність та відповідність продукції якості. У часи інтернету знайти бажаний сорт не проблема, а поєднавшись із сусідами по городу, пересилання буде коштувати справжні копійки.