Правила приготування їжі в керамічному посуді

Існує кілька правил, яких необхідно дотримуватись при приготуванні їжі в їдальні керамічного посуду з червоної гончарної глини:

  • Якщо посуд новий і жодного разу не використовувався, вимочіть його в холодній воді 1 годину.
  • Дротова мочалка або грубий йоржик, а також губки з абразивним покриттям можуть подряпати поверхню. Тому краще використовувати для очищення посуду м’яку губочку.
  • Горщики не можна мити в посудомийній машині.
  • Перш ніж почати готувати, горщик чи миску потримайте 15 хвилин у холодній воді. Пори посуду вберуть вологу, і їжа вийде соковитішою.
  • Глиняні вироби не переносять різкого коливання температури.
  • Завжди потрібно ставити глиняний горщик у холодну духовку, поступово підвищуючи температуру. У нагрітій духовці він може тріснути.
  • Якщо в горщик класти гарячі овочі, то вже через кілька хвилин горщик можна ставити в попередньо нагріту духовку.
  • З духовки горщиків рекомендується діставати за 5 – 10 хвилин до готовності страви, тому що навіть поза духовкою вона продовжуватиме готуватися внаслідок властивостей горщика.
  • Готуючи будь-які страви в керамічних горщиках, можна замість глиняних кришок використовувати кришки з тіста, які, просочуючись ароматами продуктів та спецій, стають дуже смачним хлібом.
  • Рідина, що доливається в процесі готування, повинна бути гарячою, щоб стінки горщика не тріснули. Якщо, глянувши на вже розігріту страву, ви виявите, що в супі обмаль бульйону або соус занадто густий, додайте рідини, але тільки гарячої, – від холодної стінки посуду можуть дати тріщину
  • З цієї ж причини, виймаючи горщик з печі, мікрохвильової печі або духовки, не ставте його на занадто холодну поверхню. Найкраще, що можна придумати, — дати йому трохи охолонути на дерев’яній підставці або обробній дошці.
  • Запікати продукти можна у глиняному посуді будь-якої форми, навіть не призначеної з першого погляду для запікання: у мисці, мисці, чашці, тарілці. – Багато продуктів можна класти в горщик сирими, у горщику з червоної глини вони чудово приготуються, потрібно лише трохи збільшити час приготування.
  • Після застосування залити горщики теплою водою на 15 – 20 хвилин, потім промити м’якою губкою, просушити.

Готувати в глиняному посуді можна тільки:

  • у духовці,
  • у мікрохвильовій печі,
  • у печі, але тільки без відкритого вогню.
  • у тандирі, але після того, як він набрав необхідну температуру і готовий до використання та приготування їжі.

Увага! Дуже важливо пам’ятати, що використання посуду з червоної гончарної глини для приготування страв у печах, тандирах, духовках із застосуванням відкритого полум’я – категорично заборонено!

Понравилась статья? Поделиться с друзьями:
ALLBOARD: Каталог полезных статей
%d такие блоггеры, как: